Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Satyridae

Aquest grup inclou papallones predominantment marrons, de vegades decorades amb taques ocel·lades amb el centre pàl·lid. El parell anterior de potes es veu reduït a raspalls peluts
presenten inflors en certes venes de les ales anteriors, que poguessin tenir missió auditiva (òrgan de Vogel).
La majoria de les larves són herbívores i pupen suspeses.

Neohipparchia statilinus sylvicola

Neohipparchia statilinus

Encara que és una papallona que pot arribar a ser comuna de forma local, en general, s'està fent cada vegada més rara per la progressiva destrucció del seu hàbitat.
Apareixen entre juliol i octubre, els mascles abans que les femelles, en àrees on abunda els brucs i llocs rocosos dels vessants de les muntanyes, al centre i sud d'Europa, i en l'oest d'Àsia.
Superen els cinc centímetres de grandària. Per la cara superior, les ales són de color marró grisenc, més clares cap a la vora exterior; les anteriors presenten dos punts negres i entre ells dos blancs més petits. Per la cara inferior, són més clares i gargotejades, amb línies negres, el primer dels punts negres apareix com un ocel negre emmarcat en taronja, també són visibles l'altre punt negre i els dos punts blancs.
L'eruga és groga, rajada de marró, i passa l'hivern al peu de les herbes de les quals s'alimenta, principalment dels gèneres Festuca i Poa.

Kanetisa circe ( Britensia circe)

Es reconeix fàcilment per les bandes clares que sobre un fons fosc, gairebé negre, travessen les ales, quedant interrompudes en la cara superior, prop de la vora anterior, on presenten un ocel negre, amb una petita taca grisa a l'interior, envoltat de blanc.
Pel revers de les ales tenen una coloració grisa amarronada, i la franja blanca és més irregular. L'ocel és també visible.
Viu en ambients secs, i sol veure's prenent el sol a la meitat dels camins prop dels espais forestals oberts, on es camufla en l'escorça dels arbres, romanent quiets fins que el perill s'aproxima moltíssim, confiant en la coloració mimètica de la cara inferior de les seves ales, que és l'única que no pot veure's a simple vista, doncs res més posar-se les uneix per sobre del cos.
Les larves s'alimenten de diverses gramíneas dels gèneres Festuca, Bromus, Arrhenatherum, Cynodon...

Hipparchia fagi

Espècie que trobem al nord de la península i que la veurem en els clars del bosc i als marges de les pinedes. Part del seu comportament es basa en reposar en les ombres dels troncs i els arbres

Melanargia lachesis

L'escac ibèric (Melanargia lachesis) És una papallona relativament gran, pertanyent a la família dels ninfálidos i, dins d'aquesta, a la subfamília Satyrinae.Les ales anteriors de l'escac ibèric mesuren entre 25 i 28 mm de llarg. Els mascles i les femelles d'aquesta espècie s'assemblen molt externament , aquestes últimes poden ser unamica més grans

Vola de començament de juny a començament d'agost i presenta una sola generació anual. 

Viuen íntimament lligades a les gramínies, sent aquestes, les plantes triades per a la posada i l'alimentació dels seus erugues, de manera que podrem trobar en tot tipus d'hàbitats.

Lasiommata megera

És un lepidòpter de grandària mitjana , entre 36 i 48 mm , de la família Nymphalidae que freqüenta camins , clarianes de bosc , prats i zones rocoses.
Es troba pràcticament en qualsevol biòtop obert i assolellat, és habitual veure posada a terra.
Vola des de març fins a novembre en dues o tres generacions anuals, per aquesta raó es una de las primeres papallones amb volar a principis de la primavera.
Li agrada descansar a terra , pedres , murs , tanques o closes , per escalfar-se al sol. 

Generalment presenten 2-3 generacions que es donen des de maig fins a l'agost -principis de setembre . En algunes zones presenten quatre generacions donant-se la primera a finals de gener a nivell del mar i amb un retard de 15 dies per cada 200 m addicionals d'altitud. Les altres tres generacions van com ja s'ha dit, de maig a finals d'agost -principis de setembre.
L'eruga és  de color verd clar amb 2-3 taques blanques laterals i amb una fina pilositat blanca. S'alimenta de gramínies com Brachypodium , Dactylis o Bromus. Hiverna com eruga i forma crisàlida.

Presenta l'anvers de color ataronjat amb un dibuix reticular més fosc, igual que les vores de les ales A l'ala superior destaca un gran ocel negre i en la posterior tres o quatre petits ocels del mateix color tots ells amb la pupil·la blanca. El revers de les ales superiors és igual a l'anvers però de colors més apagats mentre que les ales posteriors són de color grisenc amb línies marrons en ziga-zaga i una sèrie d'ocels de color negre i pupil blanca, envoltats de color groc.

Pararge aegeria 

La bruna boscana (Pararge aegeria) és una papallona de la subfamília dels satírids (Satyridae) inclosa a la família Nymphalidae, que vola de final de febrer a començament d'octubre, sobretot als boscos ombrívols. Els mascles són molt territorials i persegueixen altres espècies de papallones que estiguin a prop d'ells. Solen posar-se sobre fulls o camins a prendre el sol.
La cara superior de les ales és de color marró amb cel i taronges, en la totalitat de les ales anteriors i formant una franja postdiscal en les posteriors.
Aquestes parts ataronjades contenen els ocels, un en cadascuna de les ales anteriors i tres en les posteriors. Al revers les ales anteriors segueixen el disseny de la cara superior amb un contrast de colors no tan marcats, i amb aigües de colors que s'enfosqueixen i s'aclareixen. presenta una línia poc nítida d'ocels.
Presenta dues o tres generacions anuals. Les diferències entre els mascles i les femelles de l'espècie són poc notables.
L'eruga verda amb fines cintes blanques i s'alimenta de gramínies. Aquesta espècie passa l'hivern en fase de larva.

Pyronia cecilia

Els mascles tenen la part superior de les ales de color marró amb taques fosques de distribució vertical en les ales anteriors, mentre que les femelles són més pàl·lides i manquen de taques. Les femelles aconsegueixen una envergadura alar d'al voltant de 3 centímetres, mentre que els mascles són lleugerament més petits.
Els adults volen en dues generacions anuals entre finals de maig i agost, sobre zones de matoll baix de naturalesa calcària, fins als 1200 metres d'altitud.
Les erugues són marrons amb una banda lateral fosca. S'alimenten de diverses gramínies herbàcies.
La seva àrea de distribució es restringeix a l'Europa mediterrània occidental. En la Península Ibèrica només falta a la franja cantàbrica.

Maniola jurtina 

Els mascles d'aquesta papallona presenten les ales anteriors de color marró fosc, amb un ocel negre amb el centre blanc. La cara inferior és taronja i groga, en les ales anteriors, mentre que en les posteriors és fosca a la base, tornant-se groga cap a la vora externa. Les femelles són, en general, més pàl·lides i presenten zones de color taronges en les quatre ales; per sota, tenen vermelloses les ales anteriors i les posteriors solen tenir bandes brillants.
Habiten en gran part d'Europa, incloent-hi tota la península Ibèrica, i en el nord d'Àfrica, des del nivell del mar fins als mil vuit-cents metres d'altitud, en llocs herbacis i en les vores de les carreteres i de les pistes forestals.
Només tenen una generació per any, que vola des de maig fins a octubre.
L'eruga és verda groguenca, amb línia lateral blanca i coberta de nombrosos pels blancs. S'alimenta de gramíneas, especialment de Poa pratensis, Poa trivialis i altres espècies de diversos gèneres: Agrostis, Dactylis, Helictotrichon, Brachypodium, Festuca... Passa l'hivern adormida.

Pyronia tithonus

Aquestes papallones presenten grans taques de color taronja en les ales, que són de color marró fosc. Tenen un ocel en cadascuna, sent més gran en les anteriors, que a més té en el seu interior dos punts blancs. En la cara inferior de les posteriors tenen diversos ocels molt petits negres amb el centre blanc.
Les femelles, en general, tenen les taques més grans i més vives. Aquestes papallones aconsegueixen els quatre centímetres d'envergadura alar.
Volen entre juny i agost, en general en zones protegides dels vents.
Les erugues són blanques groguenques, amb una línia fosca en el dors i dos més pàl·lides en els costats.
S'alimenten de gramínies, especialment Hordeum murinum.