Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Hesperidae

Ochlodes venatus

Aquestes petites papallones poden aconseguir els 3,5 centímetres d'envergadura. Es reconeixen pel seu cap gran, amb els ulls i les antenes molt separats. La cara superior de les ales és de color groc ataronjat brillant, amb un ample marge fosc, mentre que la cara inferior és groguenca amb una taca discal poc evident. Els mascles tenen un disseny menys marcat, però amb taques negres en les ales anteriors. Els adults volen entre juny i agost en una o dues generacions. Les larves es protegeixen unint fulles de la planta nutritiva, en general gramínies dels gèneres Poa, Festuca, Triticum, Dactylis i uns altres. Es distribueixen per gran part d'Europa central fins a Àsia, estant absents del sud de la península Ibèrica, entre el nivell del mar i els 1800 metres d'altitud.

Gènere: Pyrgus Hübner, 1819

Pyrgus andromedae

Pyrgus onopirdi

Pyrgus malvae sipsp. malvoidea ( Merlet comú)

El merlet comú (Pyrgus malvoides) és un lepidòpter ropalòcer de la família Hesperiidae. Té una envergadura alar d'entre 24 i 26 mm.
Es troba a Espanya, Portugal, oest i sud de França (al sud, a partir d'una línia que uneix el Charente Marítim, el Massís Central i l'Alta Savoia en avall), sud-est de Suïssa (sud d'Engadina), sud-oest d'Àustria (sud d'Innsbruck) i Itàlia, incloent-hi la península d'Ístria i Sicília. Absent a les illes Balears, Còrsega i Sardenya.
Vola en dues generacions: la primera, entre abril i juny, i la segona, entre finals de juliol i agost; a gran altitud només n'hi ha una, al juny-juliol.
L'eruga s'alimenta de Potentilla (especialment, de Potentilla pensylvanica i Potentilla erecta), Agrimonia i Fragaria. Hiberna com a pupa.

Carcharodus alceae (Capgròs comú)

El capgròs comú (Carchadorus alceae) és una papallona de la família Hesperiidae, diürna, d'uns 3 cm, que es caracteritza pel seu aspecte, amb les ales com pintades a brotxa de tons ocres i bruns i acabades en un marge irregular, com estripat, té les antenes molt obertes, el que dóna la sensació d'una papallona vella, gastada i molt poc espectacular.. Les erugues de Carchadorus alceae s'alimenten de les fulles de malva (Malva sylvestris).