Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Anguidae Gray, J.E., 1825

Els ánguids (Anguidae), coneguts vulgarment com a llangardaixos de vidre, són una família de rèptils caracteritzats per l'atròfia de les potes, malgrat que no estan directament emparentats amb les serps; es tracta, doncs, d'un notable cas de convergència evolutiva.

La distribució de Anguidae abasta el vell i nou món, i falta completament solament a Austràlia. A Europa les espècies més conegudes són Anguis fragilis i Pseudopus apodus (Ophisaurus apodus). A Amèrica del Nord es coneixen diverses espècies de Ophisaurus, i a Amèrica Central moltes espècies de Celestus, Diploglossus i Abronia.

La majoria de les espècies són terrestres, viuen en la fullaraca i el detritus, en el sòl del bosc. Hi ha espècies que són ovovivípares, la qual cosa és particularment avantatjós, com a protecció per als joves, especialment en climes freds i humits com pot ser el nord d'Europa.

Anguis fragilis Linnaeus, 1758

Català: Vidriol europeu

Castellà: Lución

Anglès:  Slow worm

Malgrat el seu aspecte i del seu nom de "serp de vidre", es tracta d'un llangardaix que ha perdut les potes, encara que subsisteixen vestigis en l'esquelet, i manté, entre altres característiques, parpelles mòbils i la possibilitat de desfer-se de la cua per autotomia.

Els juvenils són de color marró daurat, platejat o groguenc, amb els costats i el ventre negres; llueixen una petita taca negra a la regió parietal que es continua en una línia també negra i estreny al llarg del dors i la cua. Els mascles adults posseeixen el dors i els costats de color uniforme, marró, grisenc, castany, de vegades amb taques marrons o blaves. Les femelles poden o no mantenir la línia dorsal i presenten una banda de color bru o negre en els costats. Aconsegueixen els 40 centímetres de longitud, sent les femelles lleugerament més grans.

S'alimenta de caragols i cucs, i altres invertebrats que atrapa entre les seves mandíbules proveïdes de petites dents còniques.

Té hàbits nocturns, amb períodes de màxima activitat a l'alba i en fosquejar; i és endormisca des d'octubre fins a finals de març.

Són ovovivípars, amb una gestació aproximada d'uns tres mesos. La femella posa entre 6 i 24 ous que fan eclosió gairebé a l'instant. Poden viure fins a 50 anys.

Bastant comú en gran part d'Europa i l'est d'Àsia, viu en els prats i llocs humits coberts per estrat herbaci més o menys dens, principalment en boscos de fulla caduca com a rouredes i fagedes, així com en els matolls i herbassars, boscos mixts i camps de cultiu.