Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Rapinyaires diürns

Família: Accipitridae Vieillot, 1816

Els integrants d'aquesta família són aus carnívores, que s'alimenten principalment d'altres aus, peixos, rèptils, i mamífers, en certs casos de considerable grandària.
Algunes d'aquestes aus es troben entre les de major pes que poden de volar. No solament són grans, també tenen gran fortalesa. Les llargues i potents ales els permeten aconseguir grans alçades. En les potes, els dits i ungles formen formidables arpes. El bec és fort, corbat des de la base i generalment dentat, perfectament dissenyat per estripar.
Tenen la vista molt desenvolupada, i són capaces de vols molt ràpids i àgils. L'estèrnum ocupa tota la cara ventral del cos i presenta una quilla molt alta, en la qual s'insereixen poderosos músculs. La cua té dotze rectrius molt llargues, en general.
Nien en arbres o en el sòl en llocs poc accessibles, i la niuada consta, en general, de fins a quatre ous que solen ser de color blanc.
Tenen distribució cosmopolita, encara que la majoria de les 200 espècies incloses habiten a la regió neotropical.

Subfamília: Accipitrinae Vigors, 1824

Aquesta subfamília inclou aus carnívores o carronyes. Posseeixen fortes ungles convertides en arpes. El bec és fort i ben desenvolupat, amb la mandíbula superior corbada.
Tenen els sentits altament desenvolupats, especialment la vista, amb una gran densitat de fotoreceptores en les seves retines (unes cinc vegades  a la dels humans).
La majoria de les espècies són migratòries, encara que a vegades la migració és solament en vertical, perdent alçada a la muntanya durant l'hivern.

Gènere: Buteo Lacépède, 179

Buteo buteo Linnaeus, 1758

Català: Aligot comú

Castellà: Busardo ratonero

Anglès: Common buzzard

L'aligot comú abunda a les regions temperades d'Euràsia, el nord d'Àfrica i algunes illes del Pacífic. El seu vol pausat, les seves ales amples, d'1,3 metres d'envergadura, i la seva cua arrodonida permeten reconèixer-ho amb facilitat. Encara que ha estat albirat a més de 4000 metres d'altitud, el normal és que romangui per sota dels 2500.
És una rapinyaire de mitja grandària, fins a 55 centímetres, amb el cap robust i el coll curt. El plomatge dels adults és marró, amb línies blanques en el cap. Les parts inferiors són molt variables, encara que normalment el pit és blanquinós amb moltes taques fosques disposades en línies diagonals. La cua és clara amb fines línies transversals fosques i una línia subterminal més ampla. Els joves són més clars en general i manquen de la banda subterminal de la cua.
L'aligot comú caça a l'aguait apostat en una branca, des de la qual es llança en picat sobre les seves preses, que habitualment no tenen si més no temps de reaccionar. Les seves captures principals són els rosegadors i els conills, encara que també atrapa altres aus i s'aprofita dels colomins i els ous, rèptils i alguns amfibis. També pot menjar carronya.
Encara que les poblacions de les regions temperades són sedentàries, unes altres realitzen grans migracions entre la zona d'hivernada i la zona d'implantació.
Construeixen grans nius en els arbres, generalment grans pins, al costat d'una forqueta principal, o en cingles, utilitzant branques i fulles de pi per a l'acabat. La posta s'efectua entre març i abril i consta d'entre 2 i 5 ous. La incubació dura uns 25 dies, i els polls abandonaran el niu en uns dos mesos.