Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Turdidae

Turdus merula

Català: Merla

Castellà: Mirlo

Anglès: Common blackbird

 

La merla és una de les millors aus de cant de les nostres regions. Els mascles són completament negres i tenen el bec i l'anell ocular de color groc o groc ataronjat -més contrastat a l'estiu, mentre que les femelles tenen un discret plomatge castany lleugerament clapejat i el bec és marró. Mesura fins a 30 centímetres de grandària, comptant amb la llarga cua que pot aconseguir els 10 centímetres. L'envergadura alar supera els 25 centímetres.
Els juvenils tenen un plomatge marró similar al de les femelles, però tacat de color beix en el pit i en la part inferior del cos.
Encara que és un habitant bastant tímid dels boscos, últimament s'ha habituat a la presència de l'home, i és possible trobar-ho als parcs i jardins.
S'alimenta d'insectes i altres petits artròpodes, cucs, i alguns petits vertebrats, però també de fruits i llavors. Busca el seu aliment principalment en el sòl.
Mostren un fort caràcter territorial i defensen la seva zona enfront de qualsevol congènere. Des de gener o febrer, comencen a cantar per assenyalar el seu territori. El cant no és repetitiu, aflautat i melodiós, amb gran riquesa de repertori i variacions melòdiques. En alguns casos poden imitar sons del seu entorn.
El niu ho construeix la femella en un arbust o sobre un edifici. Té forma de copa i està fabricat amb herbes, fulles i fang. La posta consta d'entre 3 i 5 ous de color verd blavós amb punts marrons. També la femella s'encarrega de la incubació durant unes dues setmanes. L'enceba dels polls la realitza conjuntament la parella, i els juvenils poden abandonar el niu unes dues setmanes després de l'eclosió, gairebé una setmana abans de poder volar, es deixen caure i s'amaguen entre els arbustos dels voltants. Seran alimentats pels progenitors durant unes tres setmanes encara.
Es distribueix per Europa, Àsia i Àfrica del Nord, i va ser introduït a Austràlia, Nova Zelanda i Amèrica del Sud. Segons la latitud, la merla comuna pot ser resident o migratòria, tant parcial com total. En una distribució tan àmplia, els científics admeten unes 16 subespècies.

Altres espècies observades al municipi

  • Griva: Turdus viscivorus
  • Tord comú: Turdus philomelos
  • Rossinyol: Luscinia megarhynchos