Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Sturnidae Rafinesque, 1815

 Família de passeriformes de dimensions mitjanes o petites, però generalment robustes, amb un plomatge de vius colors, de vegades metàl·lics.
Són oriünds del Vell Món, però la seva capacitat d'adaptació els ha portat a colonitzar noves regions.

Gènere: Sturnus Linnaeus, 1758

Sturnus vulgaris (Linnaeus, 1758)

Català: Estornell vulgar

Castellà: Estornino pinto

Anglès: Common Starling

Aquest migrador arriba a Europa en els primers dies de febrer. És una au sociable que viu en grups nombrosos, sobretot a la tardor, en què arriben a reunir-se tots els bàndols d'una zona per descansar en el mateix lloc per dormir. Durant la nidificació s'aprecia una tendència a segregar-se en parelles, però no és absoluta.
Mesuren una mica més de 20 centímetres. Són d'aspecte negre fosc, amb un bonic llustre verd bronze o porpra amb pintes blanques, la cua és curta, les ales apuntades, i el bec llarg i molt punxegut, que a l'estiu, és de color groc amb la base de la mandíbula inferior de color blau en els mascles i rosada en les femelles.
El clapejat és més visible en el plomatge hivernal, i sobretot en les femelles.
S'alimenten de llavors i fruits madurs, i poden suposar un perill per a les vinyes i l'olivera, encara que també són grans consumidors d'insectes. No li importa picotejar les restes de menjar, per la qual cosa pot viure sense problemes en entorns urbans.
Cria en colònies poc denses. El mascle s'encarrega de la construcció d'un niu rudimentari en algun forat, en niuades artificials o fins i tot en el sòl. Després és revestit per la femella amb plomes o molses. La niuada consta d'entre 5 i 9 ous de color blau pàl·lid, que són incubats durant uns 13 dies. Els joves abandonen el niu al cap de tres setmanes de vida.
Són capaços de repetir els sons que escolten al seu al voltant i fins i tot aprendre'ls.
És natiu d'Euràsia, però ha estat introduït en el sud d'Àfrica, Amèrica del Nord, Argentina, Austràlia i Nova Zelanda. La seva facilitat d'adaptació i la seva sociabilitat ho han inclòs en la llista de les 100 espècies exòtiques invasores més nocives del món.

Exemplar adult al volcà de la Crosa

Sturnus unicolor (Temminck, 1820)

Català: Estornell negre

Castellà: Estornino negro

Anglès: Spotless Starling

Es tracta d'un ocell de mitja grandària, per sobre dels 20 centímetres. Els mascles adults són de color negre brillant. Les femelles són també fosques, encara que solen aparèixer més apagades. Els juvenils són marrons fins a la primera muda, en què adquireixen el plomatge adult, encara que presenten taques blanques, més visibles en les femelles. A l'hivern es poden confondre amb els estornells vulgars, però les taques dels negres són sempre més petites i menys abundants.
S'alimenten d'una gran varietat d'invertebrats, i ocasionalment de petits vertebrats, complementant la dieta, sobretot a l'hivern, amb diversos productes vegetals.
És una espècie altament gregaria i, com a tal, posseeix una gran varietat de sons i cants; a més, els mascles poden imitar els reclams d'altres espècies.
És bastant freqüent en les proximitats de l'home, niant en les seves construccions i alimentant-se en zones conreades. La niuada habitual consta de 4 o 5 ous que són incubats gairebé exclusivament per la femella. Després tots dos progenitors intervenen en la criança dels pollastres que deixen el niu abans de complir el mes d'edat.
S'estableix en la península Ibèrica, nord-oest d'Àfrica, Sicília, Còrsega i Sardenya, on és sedentari.