Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Passeridae

En aquesta família s'inclouen els pardals del Vell Món. Aquests ocells mesuren de 12 a 18 centímetres i tenen deu plomes primàries en les ales. Solen tenir coloracions marrons o grisenques, la cua curta i el bec cònic. Es caracteritzen per la presència d'una ploma dorsal vestigial i d'un os en la llengua.
Nien dins de les esquerdes de les roques o construeixen nius esfèrics de palla, fulles o qualsevol altre material suau que aconsegueixin.
S'alimenten de grans, complementant la seva dieta amb insectes i fruites. Les espècies que viuen al voltant de l'home poden consumir qualsevol tipus de producte orgànic.

Passer domesticus

Aquest ocell ha après a conviure tan íntimament amb l'home, que li ha acompanyat a totes parts, sent possiblement l'au més difosa del món i una de les quals compten amb major nombre d'individus.
Els mascles tenen les parts superiors marrons, rajades de negre, el píleu i l'obis pill grisos, les muscleres marró-vermelloses i un destacat pitet negre, i la barra alar blanca. La femella és marró amb el dors rajat.
El pardal és molt social i sempre se li veu en esbarts, que poden arribar a ser molt nombroses i suposar un assot per a l'agricultura. S'alimenta gairebé en exclusiva de grans, encara que a les cries les aporten diversos insectes i larves, principalment erugues.
El ritual de festeig comença amb un mascle que saluda a una femella amb les ales caigudes, la cua aixecada i el cap tirat lleugerament cap enrere.
Construeixen nius molt voluminosos i descurats, ja en arbres, ja en les teulades, amb brins d'herba, palles i tot tipus de paper o tela. Realitzen diverses posades a l'any, d'entre quatre i set ous blancs amb pintes grisos i marrons. La incubació la realitza sobretot la femella i dura entre onze i catorze dies. Els pollastres, alimentats per tots dos pares, volen cap als 15 dies.

Cant del pardal comú

Passer montanus

Català: Pardal xarrec

Castellà: Gorrión molinero

Anglès: Eurasian tree sparrow

 

El pardal xarrec és un ocell petit, de menys de 15 centímetres, que es caracteritza pel fet de tenir les galtes blanques amb una taca negra i el pitet negre i petit. El dors és marró amb petites llistes negres, mentre que el ventre i el pit són de color gris bru. La banda alar de color blanc és també més visible que en altres espècies del gènere.
No presenten dimorfisme entre els mascles i les femelles. Els joves també llueixen un plomatge similar, encara que apagat. Fora de l'època de cria forma grans bàndols, sovint associats amb altres espècies d'ocells. Principalment s'alimenten de gra, encara que en l'època reproductiva aprofiten l'abundància d'artròpodes.
Fan els nius dins de forats naturals i en les construccions humanes. El niu té forma ovoide i està folrat d'herbes seques, palles i plomes. La posada sol tenir entre 4 i 6 ous de color blanc clapejats o tacats de marró. Tots dos progenitors col·laboren en la incubació i la criança dels polls, als quals segueixen alimentant durant un breu període de temps després d'abandonar el niu. Poden realitzar tres o quatre posades per temporada.

Es distribueix per gairebé tota Euràsia i el nord d'Àfrica, normalment en zones forestals obertes i en les proximitats de zones humanitzades.

Altres espècies observades al municipi

  • Pardal roquer: Petronia petronia