Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Muscicapidae (Vigors, 1825)

Família de Passeriformes de petita grandària, ales llargues integrades per deu ramares primàries, i les potes curtes, amb els dits petits i febles. L'aspecte general del plomatge és apagat, encara que hi ha excepcions, amb espècies acolorides, especialment els mascles.
Presenten un bec comprimit a la base, amb la boca ampla, que els permeten caçar en vol els insectes que constitueixen la base de la seva dieta.
Són característiques la dificultat per caminar pel sòl, i la posició alçada en posar-se. Presenten un cant agradable.
Són propis del Vell Món. La majoria de les espècies realitza viatges migratoris per assegurar-se l'aprovisionament d'insectes.

Erithacus rubecula (Linnaeus, 1758)

Català: Pit-roig

Castellà: Petirrojo

Anglès: European robin

 

El pit-roig és un ocell amb marcat dimorfisme sexual. Els mascles adults es distingeixen pel seu pit i front vermells emmarcats en colors grisos plomissos. La part superior és marró olivàcia i el ventre blanquinós. Els joves pit-roigs presenten taques marrons, sent característics els seus grans ulls foscos. El seu rostre, pit i flancs estan franjades de color marró fosc. La femella del pit-roig és de grandària menor i de colors marrons, molt menys cridanera que el mascle.
El pit-roig és un dels més fidels visitants dels menjadors hivernals, ja que és exclusivament insectívora, i les seves preses escassegen molt durant l'estació. A més, en la península Ibèrica, els pit-roigs són més abundants durant l'hivern, per l'arribada d'individus migradors europeus.
Els mascles canten des de gener fins a juny, sobretot a l'alba, defensant el territori enfront dels seus rivals amb un alt grau de combativitat. La femella construeix el niu en el sòl, sota les arrels, mentre és alimentada pel mascle. La niuada, d'uns cinc ous, és incubada durant unes dues setmanes. Els polls neixen cecs i nus, i romanen en el niu dues setmanes més.

Gènere: Phoenicurus Forster, T., 1817

Aquest gènere de passeriformes muscicàpids inclou 11 espècies originàries d'Europa, Àsia i Àfrica. En general són de petita grandària. Els mascles solen lluir brillants colors en combinacions de vermell, blau, blanc i negre, mentre que les femelles són de color marró; tots dos sexes tenen la cua vermellosa o ataronjada.

Phoenicurus ochruros (Gmelin, 1774)

Català: Cotxa Fumada

Castellà: Colirrojo tizón

Anglès: Black Redstart

Aquesta espècie procedeix de les muntanyes, però fa temps que es va adaptar a viure en les construccions dels homes.
El mascle a l'estiu llueix un plomatge principalment negre, que a l'hivern es torna gris fosc, sempre amb taques alars blanques; la femella és marró grisenca; tots dos sexes tenen la cua vermella. Aconsegueix 14 centímetres de longitud i 24 d'envergadura.
Són ocells migradors, les espècies europees ho fan a Àfrica, i les asiàtiques a l'Índia i la Indoxina. Són molt inquiets i estan contínuament bellugant la cua i caçant insectes, amb predilecció per les eruges peludes, que molts altres insectívors menyspreen. També consumeixen llavors.
Són molt territorials, fins i tot fora de l'època de zel. Després de l'apariament, la femella construeix un niu d'herba, molsa i arrels en roquers o en esquerdes de les cases, on posa, entre abril i juliol, generalment de quatre a sis ous de color blanc brillant. La incubació dura uns dotze dies i la realitza només la femella.

Saxicola rubicola

Català: Bitxac comú 

Castellà: Tarabilla europea

Anglès: Common stonechat

Els bitxacs comuns són ocells de camp molt comuns a Europa i Àsia.
A l'hivern, almenys una part de la població, migra al cor d'Àfrica, i tornen per construir els seus nius finament recoberts d'herba. Alhora, la península Ibèrica és zona d'hivernada de les parelles que viuen més al nord a Europa.
Es tracta d'una au retronxa, de cap arrodonit. Durant l'estiu, el mascle presenta el cap i el dors negres, amb taques blanques en el coll, les ales. El pit és de color bru vermellós; més apagat a l'hivern. La femella, a l'estiu, llueix les parts superiors de color marró llistades, apareixent més fosca a l'hivern.
S'alimenten de diversos invertebrats, especialment insectes i aranyes. És fàcil veure-les sobre el seu punt de guaita de caça, un pal o una branca. Quan albiren un insecte es llancen per ell i ho capturen amb una increïble destresa, per tornar a devorar-ho al seu punt de guaita.
El niu ho construeix la femella sobre el sòl o a poca alçada. La posta consta de 5 o 6 ous de color blau clar amb petites taques vermelloses, i és incubada exclusivament per la femella unes dues setmanes. Després, els pollastres són alimentats en el niu per tots dos progenitors durant altres dues setmanes.
En aquests moments existeix certa controvèrsia entre l'estat de l'espècie i de les seves subespècies, i el taxó està sent revisat en profunditat, a l'espera de completar els estudis filogenètics.