Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Hirundinidae Vigors, 1825

Família de Passeriformes de reduïda grandària, entre 11 i 22 centímetres, gregaris i perfectament adaptats per a la vida aèria: el tronc petit, el coll curt, les potes poc desenvolupades, i les ales grans, estretes i corbades, tot la qual cosa els permet alimentar-se en l'aire.
Tenen un bec curtíssim, ample i punxegut. El plomatge és poc abundant, gairebé sempre negre o gris, amb reflexos blaus en el dors i blancs a la regió ventral. La cua es presenta amb freqüència de forquilla.
Són aus cosmopolites, i freqüenten una gran varietat de medis, des de les regions semiàrides fins als boscos, generalment prop de l'aigua. Construeixen nius de terra o de sorra i d'algues aglomerades amb soliva, enganxats en parets o en cavitats de penya-segats o coves. Moltes espècies nien en grans colònies.

Gènere: Hirundo Linnaeus, 1758

Les aus d'aquest taxó són les conegudes com a "orenetes". La majoria tenen el dors de color blau fosc, el rostre vermellós i les parts inferiors blanques o vermelloses.
El gènere inclou (encara que està sent revisat pels ornitòlegs) catorze espècies actuals, totes originàries del Vell Món, encara que algunes han aconseguit una distribució cosmopolita.

Hirundo rustica  Linnaeus, 1758

Català: Oreneta vulgar

Castellà: Golondrina común

Anglès: Barn swallow

La coloració de les orenetes comunes és molt característica, amb el front i la gola vermella, de vegades marrons, i una banda blava fosca; les parts inferiors de color blanc i les superiors blau metàl·lic molt fosc, que en vol sembla negre. A més el seu aspecte està clarament definit per la forquilla de la seva cua, a causa de l'extraordinària longitud de les seves dues plomes rectrius. El bec és curt i les ales fortes, llargues i estretes. Aconsegueixen els 20 centímetres de longitud.
L'oreneta comuna és una gran migradora, les que nien a Europa i Àsia passen l'hivern en l'Àfrica austral i en el sud i sud-est asiàtic; i en el continent americà, les que nien a Canadà i Alaska hibernen a Centreamèrica i algunes poblacions aconsegueixen la Terra de Foc.
Els mascles arriben a mitjan abril i comencen a reconstruir el mateix niu de l'any anterior. Poc temps després arribaran les femelles, i s'aparellaran amb els mateixos mascles.
Els agrada niar en graners i cases de camp, on pengen els seus curiosos nius, fets de fang barrejat amb la seva pròpia saliva, tan prop d'algun sostre, que és impossible mirar en el seu interior. Les postes consten d'entre tres i sis ous groguencs amb taques, i la incubació dura uns quinze dies. Els polls romanen en el niu unes tres setmanes, i després, encara que saben ja volar, es deixen alimentar pels seus pares un parell de setmanes més. Normalment realitzen dues postes durant cada estiu.
Les orenetes tenen una dieta exclusivament insectívora i capturen les seves preses al vol, fent gala d'una increïble maniobrabilitat.

Altres espècies observades al municipi

  • Oreneta cuablanca: Delichon urbicum
  • Oreneta cua-rogenca: Cecropis daurica