Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Fringillidae

Carduelis carduelis

Català: Cadernera

Castellà: Jilguero

Anglès: goldfinch

 

El colorit de la cadernera ho converteix en un dels ocells més bonics d'Europa. Té el dors marró, la cua negra amb les puntes blanques, les ales en la seva major part negres amb una ampla banda groga, el rostre mostra una taca de color vermell, amb la resta del cap blanc i negre. El bec és cònic i afilat, de color pàl·lid. No s'aprecia dimorfisme sexual. Mesura uns 13 centímetres de longitud i uns 25 d'envergadura.

És sociable, es desplaça en petits grups, que poden realitzar irregulars migracions a la recerca de gra. Sent predilecció per les llavors del card, i també consumeix fruits de bedoll, alliso i altres arbres, així com diversos insectes.

Habita en clarianes de boscos, zones agrícoles, parcs, jardins, horts... preferentment en llocs calorosos, per la qual cosa és menys freqüent en augmentar l'altitud.

Durant el zel, es tornen discrets i nien a la part alta dels arbres. El niu està admirablement teixit amb crineres, brins d'herba i plomes, i és construït gairebé exclusivament per la femella. La posta consta d'entre quatre i sis ous de color blau clar, amb un lleu clapejat marró vermellós. La incubació dura uns 12 dies. Poden realitzar dues criances a l'any.
Es distribueix per gairebé tota Europa, nord de Àfrica, Rússia i part d'Àsia occidental. És sedentari en la major part de la seva àrea de distribució, i algunes poblacions es desplacen més al nord a l'estiu.

Fringilla coelebs

Català: Pinsà

Castellà: Pinzón vulgar

Anglès: Common chaffinch

 

El mascle té la part superior del clatell i la part posterior del coll gris blavós, amb el front negre; el dors és castany; els costats del cap, el coll i el pit són castany rosats; les ales tenen color marró fosc amb dues franges transversals, la superior més ampla, però les dues ben visibles; la cua és negra, amb les rectrius externes blanques. El bec és blau plomís amb l'extrem més fosc. Els tarsos i els peus són marrons i l'iris dels ulls del mateix color.
La femella és de color marró oliva, amb les parts inferiors més clares, encara que manté les dues barres de les ales, les rectrius blanques. Els joves són semblats a les femelles.
Es tracta d'un dels ocells més estesos d'Europa i Àsia. Pot trobar-se en una alta varietat d'hàbitats, amb preferència per les zones boscoses, però també en parcs i granges.
Viu en parelles fins que conclou la criança de la niuada. Llavors s'agrupen en esbarts que poden incloure a altres fringíl·lids, i preparen la seva emigració a zones més temperades, de manera que a l'hivern ens arriben a nosaltres els pinsans que a l'estiu han niat més al nord. Els mascles i les femelles emigren en esbarts separats.
En tornar al lloc de nidificació, el mascle tria una branca i es disposa a cantar per allunyar a possibles rivals. La femella tria l'emplaçament del niu i ho construeix. S'han explicat fins a mil tres-centes anades i vingudes per portar els materials necessaris. Solen posar dues vegades a l'any, entre 3 i 6 ous, que són incubats en exclusiva per la femella durant uns 13 dies, no obstant això, després, tots dos progenitors compartiran la cura de les cries, durant més d'un mes.
El pinsà s'alimenta de grans, gemmes, fruites i insectes, especialment a la primavera i per alimentar als polls.

Cant del pinsà

Serinus serinus

Català: Gafarró

Castellà: Serín verdecillo

Anglès: European serin

Altres espècies observades al municipi

  • Passerell comú: Linaria cannabina
  • Verdum: Chloris chloris