Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Corvidae

Família de passeriformes que comprèn espècies amb el bec fort, una mica corbat en l'extrem i lleugerament escotat, i amb els orificis nasals proveïts de llargs pels gruixuts. La seva grandària mitjana és major que el de la resta dels passeriformes, i alguns són els més grans de l'ordre.
El seu plomatge és generalment fosc i brillant. Tots tenen un règim alimentació omnívora i fins i tot consumeixen carronyes.
Es distribueixen pels cinc continents, exceptuant les zones polars i el sud de Sud-amèrica.

Pica pica

Català: Garsa

Castellà: Urraca

Anglès: Magpie


La garsa presenta plomes blanques en el ventre, les espatlles, el dors i la resta del cos és de color negre, adornat amb tonalitats blaves, liles i verds produïdes per iridescència. Els ulls són petits i el bec recte i fort. Mesura al voltant de 45 centímetres, amb una cua molt llarga que en vol es mostra amb forma de rombe, i una envergadura de 60 centímetres. Com les seves ales són relativament curtes, el seu vol és insegur, i ha d'aletejar constantment per mantenir-se en l'aire.
S'alimenta tant de llavors i altres matèries vegetals, com d'insectes, rosegadors i petits ocells. En realitat picoteja qualsevol resta de matèria orgànica que trobi al seu pas.


Les parelles s'estableixen per a tota la vida. Generalment, fabriquen el niu en el brancatge alt dels arbres, i està dotat d'un sostre en forma de cúpula i d'una entrada lateral. La posta es compon de sis a nou ous de color verdós, jaspiat de castany. L'eclosió es produeix al cap d'unes tres setmanes d'incubació, que és a càrrec de la femella exclusivament, mentre que el mascle s'encarrega d'alimentar-la. Els pollets romanen en el niu durant unes tres setmanes. Quan ho abandonen, el seu plomatge és ja molt semblat al dels seus progenitors, però la cua no ha aconseguit el seu ple desenvolupament.


La garsa és molt curiosa i sol col·leccionar objectes brillants que criden la seva atenció, portant-los-hi al seu niu o a algun amagatall.
Ha aconseguit adaptar-se, multiplicar-se i aprofitar-se de les alteracions del mitjà que provoca l'home. Es troba distribuïda per tota Europa, gran part d'Àsia i el nord-oest d'Àfrica.

Cant de la garsa

Garrulus glandarius

Català: Gaig

Castellà: Arrendajo

Anglès: Eurasian jay

El gaig és un còrvid de vius colors molt comú en les nostres latituds. El plomatge és variable, rosa bru en general, les ales negres tacades de blau i blanc i la cua negra i blanca. Poden aconseguir els 35 centímetres de longitud.
El seu règim alimentari és molt variat, incloent-hi llavors i petits animals. Durant l'època de cria és un perillós saquejador de nius.
Imita espontàniament les veus dels ocells que li envolten, potser per atreure'ls a les seves arpes, i pot arribar a repetir paraules.
Construeixen nius de branques revestits d'arrels i pèls, entre 3 i 6 metres d'altura. La posada té lloc entre abril i juny i consta d'entre 3 i 6 ous. La incubació dura uns 20 dies i els dos progenitors s'alternen en la labor.

Són animals intel·ligents i gregaris, especialment durant la primavera. Encara que el seu hàbitat original ho constitueixen els boscos no gaire densos, està començant a colonitzar els parcs i jardins de les nostres ciutats.

Altres espècies observades al municipi

  • Cornella: Corvus corone