Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Columbidae Illiger, 1811

Els colúmbids són unes 300 espècies que es distribueixen per tot el món, excepte les zones polars de tots dos hemisferis.
Solen fabricar nius poc elaborats on les femelles dipositen postes de dos ous que són incubats habitualment per tots dos sexes. També els dos sexes alimenten als polls amb una secreció denominada "llet del pap" que excreten per unes cèl·lules especials.
Tenen un gran sentit de l'orientació i un vol molt ràpid, que pot superar els 50 km/h.
Algunes espècies s'han adaptat perfectament als entorns urbans, i els seus excrements suposen problemes per a la conservació del patrimoni arquitectònic i poden representar un perill per a la salut dels éssers humans, podent provocar histoplasmosis, criptococcosis i psitacosis.

Columba palumbus Linnaeus, 1758

Català: Tudó

Castellà: Paloma Torcaz

Anglès: Wood Pigeon

 

Es tracta d'un gran colom d'envergadura superior als 75 centímetres. És de coloració blava grisenca, amb lluminoses taques blanques a banda i banda del coll, taques blanques en forma de mitja lluna a les ales, i irisacions verdes i purpúries en el coll.

En molts llocs s'ha acostumat a la presència de l'home i és l'ocell més comú en jardins del municipi.

En l'època de zel, els mascles descriuen acrobàtics vols entorn del seu territori i persegueixen en el sòl a les femelles inclinant-se després d'elles i desplegant la seva cua. Els nius són poc laboriosos i la niuada consta normalment de dos ous, encara que poden criar diverses vegades durant la temporada. 

Els colomins s'alimenten de la secreció lletosa, i de diverses llavors, en general dues vegades al dia.

Cant del tudó

Columba livia

Català: Colom Roquer

Catsellà: Paloma Bravía

Anglès: Rock Pigeon

 

Són aus monògames que solen romandre fidels a la seva parella. Normalment realitzen quatre o cinc postes cada any, d'un o dos ous, que s'incuben en 19 dies. El pollet deixa el niu en un mes aproximadament.
No és possible establir amb precisió quan va ser domesticat el colom, i on exactament.
Ha servit d'aliment a la humanitat, i de missatgera, donada l'habilitat que demostren per localitzar el seu habitatge després de ser alliberats a gran distància.
S'adapten amb facilitat a hàbitats molt variats, de manera que han estat capaços d'envair les ciutats, perquè no tenen depredadors naturals es reprodueixen massivament, arribant a constituir una veritable plaga. En alguns llocs són especialment preocupants les seves dejeccions, que són molt àcides, i ataquen a la pedra dels monuments.

Streptopelia decaocto

Català:Tórtora turca

Castellà: Tórtola turca

Anglès: Eurasian collared dove

 

Generalment posseeix un plomatge marró grisos així com un semicollar negre a la part posterior del coll. La veurem dins de pobles i ciutats.

Cant de la tórtora turca

Altres espècies observades al municipi

  • Tórtora: Streptopelia turtur