Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Ardeidae

Els membres d'aquesta família de grans aus es caracteritzen pel seu coll, molt mòbil, i normalment doblegat en forma de 'S'. El bec sol ser llarg i afilat.
S'alimenten de peixos, crustacis i amfibis i habiten preferentment en zones pantanoses o properes a llacs, amb una distribució mundial.
Encara que solen ser solitàries, però prefereixen niar en comunitat en grans arbres.
S'inclouen en l'actualitat més de 60 espècies.

Ardea cinerea

Català: Bernat pescaire

Castellà: Garza real

Anglès: Grey heron

 

Es tracta d'una au àmpliament estesa pel Vell Món, en les grans masses d'aigua envoltades de zones planes, des del nivell del mar fins als 900 metres d'altitud. Part de la població europea hiverna en les costes atlàntiques d'Àfrica. A Espanya els grups reproductors més importants es troben a Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia occidental i Llevant.
Mesuren al voltant d'un metre de longitud, amb una envergadura d'1,80 metres. Pesen entre 1 i 2 quilos. El bec és llarg i recte i el coll és llarg. Les parts superiors són de color gris blavós, amb el coll i el cap blancs, excepte una ratlla negra que arrenca des dels ulls i es perllonga fins a la punta de la cresta que posseeix en el clatell. El bec és groguenc i les potes marrons, encara que es tornen groc-vermelloses a la primavera. L'ungla del dit mitjà del peu està serrada a manera de pinta, i el dit posterior està al mateix nivell que els davanters.
Els joves posseeixen un color més uniforme, no tenen la llista fosca en el cap i presenten una taca fosca en el pit.
El seu vol és molt pesat i característic, amb el coll replegat en S, les potes estirades cap enrere i batent les ales lentament. Emeten una àmplia gamma de sons que són poc agradables a cau d'orella.
S'alimenta sobretot de peixos, granotes, rèptils, grans insectes i petits mamífers, que caça a l'aigua, utilitzant el seu bec com un arpó.
Per a la reproducció solen reunir-se en grans colònies. Construeixen grans nius rudimentaris que reutilitzen any rere any, preferentment sobre grans arbres, però també en canyars i en una altra vegetació propera a l'aigua. La posta consta de 3 o 4 ous de color blau verdós. La incubació dura una mica menys de quatre setmanes i els pollets romandran amb els seus pares uns tres mesos abans d'independitzar-se.

Bubulcus ibis

Català: Esplugabous

Castellà: Garzilla bueyera

Anglès: Cattle egret

Es tracta d'una au originària d'Àfrica i Àsia tropical. El seu nom es deu al fet que comunament es troba en companyia de grans mamífers, alimentant-se dels insectes i altres petits animals que els mamífers, van espantant amb el seu pas. En contrapartida, l'esplugabous avisa als seus socis dels eventuals perills.
Durant el període normal, el plomatge és completament blanc, amb les potes i el robust bec de color groc; durant la temporada de cria, el cap, el coll i el dors es tornen castanyer clar o ataronjat, i les potes i la base del bec es tornen vermelles. Mesura prop de 50 centímetres de llarg, un metre d'envergadura i pot sobrepassar el mig quilogram de massa corporal.
Prefereix les zones de pasturatge amb l'herba no gaire crescuda, fins per sobre dels 2000 metres d'alçada.
Nia en grans colònies sobre arbres propers a rius o llacs. Els nius són plataformes desordenades de branques. La posta consta d'entre 1 i 6 ous de color blau celeste o verdós, que són incubats durant uns 24 dies per tots dos progenitors. Els polls abandonen el niu al mes i mig de vida, aproximadament.

Acompanyant als animals domèstics, l'esplugabous s'està estenent per tot el món, a excepció del continent antàrtic, amb notable rapidesa. Algunes poblacions realitzen migracions estacionals i els juvenils divagants poden allunyar-se fins a 5000 quilòmetres de les seves àrees de cria.