Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Himenòpters Formicidae

Subfamília Formicinae

Camponotus cruentatus

Aquestes formigues solen recórrer grans distàncies en solitari, sent capaços de tornar al formiguer després. En general, construeixen els seus nius en els troncs dels arbres morts.

Entre les formigues del gènere Camponotus es troben les més grans de la península Ibèrica.

Lasius niger

aquestes formigues són de color marró fosc o negre, i mostren un petit segment en la cintura, el pedicel. Les obreres mesuren 4 o 5 mil·límetres de longitud, mentre que les reines poden aconseguir un centímetre i mitjà.

Les regnen hibernen a la terra, posen ous al final de la primavera i les primeres larves neixen 3 o 4 setmanes després. Aquestes larves s'alimenten de les secrecions de les glàndules salivals de la pròpia reina fins que les primeres obreres poden dedicar-se a cura de les larves, la construcció del formiguer i la cerca d'aliments.

Els animals sensa sexe apareixen al final de l'estiu i els mascles moren després del apareament.

Els formiguers se situen en llocs assolellats, a la base de murs i altres edificacions, gairebé sempre en l'exterior en aquests casos.

Les obreres recol·lectores segueixen senderes ben delimitades entre el formiguer i les fonts d'alimentació. Prefereixen aliments dolços i amb alt nivell de proteïnes.

És una de les hormigues més comunes de l'hemisferi nord.

Subfamília Myrmicinae

Messor barbarus (Linnaeus, 1767)