Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

TomEva birders

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família: Apidae Latreille, 1802

Els àpids (Apidae) són una família d'insectes himenòpters del subordre dels apòcrits. Inclou insectes tan conegut com les abelles i els borinots.
Molts àpids són abelles socials, especialment les de la subfamília Apinae, però d'altres són abelles solitàries i algunes són paràsites, és a dir, ponen els ous als nius d'altres abelles. El comportament social sembla haver evolucionat independentment en més d'un grup. A les societats d'abelles hi ha diferents castes, amb una reina (o reines) que s'ocupa de la reproducció i nombroses obreres no reproductives que fan totes les tasques de manteniment de niu. A més, hi ha els mascles, coneguts com a abellots.
Hi ha exemples de diferents graus de socialitat a diferents espècies. L'abella de la mel (Apis mellifera) és un exemple d'eusocialitat, és a dir, del grau més avançat de socialitat, amb colònies permanents. Altres, com els borinots (Bombus), presenten un grau de socialitat menys complex, amb una reina que inicia una colònia nova cada any.
Totes les espècies no paràsites, en especial les eusocials, són excel·lents pol·linitzadors, atès que visiten nombroses flors per tal de recol·lectar nèctar i pol·len.

Subfamília: Bombinae Latreille, 1802

En aquesta subfamília de àpids s'inclouen mitja dotzena de gèneres d'animals relativament grans, anomenats "borinots".
Tenen una distribució molt àmplia en tots dos hemisferis, trobant-se en una gran variead d'hàbitats en climes freds, temperats i càlids.

Bombus lucorum (Linnaeus 1761)

Aquests borinots es caracteritzen per la seva gran grandària, que pot sobrepassar els dos centímetres, i el seu cos cobert de pèls. Mostren bandes de pèls groguencs tant en el tòrax, just darrere del cap, com en l'abdomen, que acaba en una banda de pèls blancs.
Les reines passen molt temps sobre les flors durant la primavera, especialment en els Salix. Solen niar sota el sòl. Les petites obreres es crien de pressa i duen a terme el treball d'edificació del niu. Les generacions successives d'obreres són cada vegada més grans, fins a aconseguir gairebé la grandària de la reina. Les noves reines i els mascles apareixen al final de l'estiu.
A la tardor una femella jove s'aparia i passa l'hivern endormiscada en un amagatall del qual sortirà en la primavera, encara que és possible que avivin en els dies menys freds de l'hivern.
És una espècie comuna en tota Europa i gran part d'Àsia. A les regions meridionals la seva distribució es restringeix a zones de muntanya.

Bombus terrestris (Linnaeus 1758)

Aquest borinot és negre, amb el tòrax i l'abdomen creuats per bandes de pèls ataronjats, i l'extrem de l'abdomen cobert de pèls blancs. El tòrax és comparativament curt i està cobert de pèl. Una característica diferencial d'aquest tipus de borinot respecte a altres espècies, és que posseeix un cap petit i estret, amb una llengua relativament curta, de manera que el que sol fer és trepar el calze de les flors lateralment, trencant-ho, encara que també és possible veure-ho debatre's entre els òrgans interns de la flor per fer-se pas fins al desitjat nèctar.
Les antenes tenen funcions tàctils i olfactives, i en el primer parell de potes apareix una escotadura que li serveix al borinot per netejar les antenes dels grans de pol·len que se'ls adhereixen. El parell de potes posterior té bosses per al pol·len.
Les reines poden aconseguir els tres centímetres de grandària, sent els zánganos i les obreres poc més de la meitat de grans. Els zánganos manquen d'agulló.
Excava els seus caus en terrenys sorrencs, amb preferència en els talossos de les riberes dels rius. On la reina fecundada l'estiu anterior -l'única de la colònia que sobreviu a l'hivern- emmagatzemarà mel i pol·len i pondrà els primers ous. Després de néixer les primeres obreres, la reina incrementa la posada d'ous, mentre que les obreres tenen la missió d'alimentar a les larves i recol·lectar aliment, amb el que la colònia s'incrementa en nombre i els nous individus augmenten en grandària. La colònia pot arribar a tenir fins a 400 membres. Posteriorment, neixen noves reines i zánganos, que s'aparien i les femelles van a la recerca d'un lloc adequat d'hibernació sota la terra.
Apareix en tota Europa, de forma regular i freqüent en moltes zones. A més s'utilitza en diversos cultius, especialment tomàquet i fruiters d'hivernacle, com a agent pol·linitzador, amb certs avantatges enfront d'uns altres, com per exemple, la capacitat de seguir actius en condicions climàtiques adverses.

Bombus muscorum (Linnaeus 1758)

És  una espècie de borinot molt pelut, de color negre, marró o daurat, amb bandes groc daurat i negres en l'abdomen.
Es pot trobar en tota Europa, excepte a les regions més septentrionals i a les altes muntanyes.
Com en altres espècies de borinots, només les femelles fecundades sobreviuran a l'hivern, prepararan elles soles el niu, i realitzaran la posta. Es mantindrà sobre els ous els cinc dies que solen trigar a fer eclosió, i els proporcionarà més aliments, fins que realitzin la seva fase de pupa, unes dues setmanes més.
A Espanya s'estima que hi ha unes 800.000 persones al·lèrgiques al verí dels himenòpters en general, i que aquests són responsables d'entre deu i quinze morts anuals.

Subfamília: Xylocopinae Latreille, 1802

Els membres d'aquesta subfamília d'abelles tenen una distribució mundial.
La gran majoria fa els seus nius en fusta o en tiges herbàcies, però també en el  terra. Tenen mandíbules fortes amb les quals excaven. En general, són abelles solitàries, encara que algunes fan nius comunals, i unes poques presenten rudiments socials.
Són bons pol·linitzadors i existeixen espècies d'orquídies que depenen en exclusiva de la seva pol·linització.

Xylocopa violacea (Linnaeus, 1758)

És un insecte de més de 2,5 centímetres de grandària i fins a 5 d'envergadura. Els mascles es distingeixen de les femelles i d'altres espècies similars per tenir dos segments vermells en les antenes, que són negres. Tenen un cos pelut de color negre, i unes esplèndides ales amb reflexos blaus i morat iridescent.
Aquest animal que s'assembla a un borinot, viu solitari, i les femelles excaven amb les seves mandíbules galeries en la fusta morta, podrida o jove, on pondran els ous separats en cel·les, farcides de pol·len que servirà d'aliment a les larves. Les cel·les es taponen amb material vegetal mastegat.
Els adults s'alimenten de nèctar i pol·len de diverses plantes. Les femelles tenen agulló, però són animals poc agressius.
Passen l'hivern en forats més o menys profunds, per despertar a la primavera i procedir a la fecundació.
Tenen un important paper com pol·linitzadores, perquè paren poc temps en cada flor i visiten una àmplia gamma d'elles, a més de tenir l'abdomen i les potes ben recoberts de pèls.

Subfamília: Apinae Latreille, 1802

Els membres d'aquesta subfamília d'himenòpters es caracteritzen per posseir una corbícula en les tíbies posteriors, adaptada per a l'emmagatzematge i el transport del pol·len, i un rastellum, que és una filera de truges rígides al costat de l'àpex de la tíbia amb el qual recol·lecten el pol·len i ho acumulen en la corbícula.
Una poques espècies són socials, però la majoria són abelles solitàries o que presenten rudiments de socialització.
S'inclouen diversos milers d'espècies distribuïdes en 18 tribus.

Apis mellifera Linnaeus 1758

Es tracta d'un insecte de color marró fosc, d'una grandària aproximada d'1,5 centímetres les obreres, i 2 centímetres la reina i els mascles. En el cap es troben dos ulls laterals compostos de nombroses facetes i tres punts brillants al capdamunt, que són els ulls simples (ocels). La boca és de tipus llepador.
El tercer parell de potes presenta en les obreres unes cistelles per transportar el pol·len. L'abdomen està visiblement segmentat, i les femelles posseeixen en l'últim anell un agulló verinós, que es queda fixat en la ferida que produeix, de manera que l'insecte mutilat acaba morint.
Viuen en colònies molt nombroses que comprenen tres tipus d'individus. Els mascles de vida breu i en nombre limitat, que tenen funció reproductora. Les obreres (entre 10000 i 60000 exemplars), que compleixen amb la construcció del rusc, l'alimentació de les larves i l'aprovisionament de queviures. La reina, que és l'única femella fèrtil, presenta un abdomen molt llarg, i es dedica exclusivament a la posta dels ous.
L'abella regna comença a fresar a la primavera. Diposita els ous en rusc de cera que les obreres construeixen amb cel·les hexagonals. L'ou després del tercer dia es transforma en una petita larva que és alimentada per les abelles nodrisses. Després d'aproximadament una setmana, la larva és segellada en la seva cel·la per les abelles nodrisses, produint-se l'estadi de nimfa o pupa. En aproximadament una altra setmana, la nimfa emergeix com una abella adulta.
Les reines no són criades en les cel·les horitzontals del rusc, sinó que les seves cel·les són construïdes per ser de major grandària i en posició vertical. A més, no són alimentades amb pol·len com les larves de les obreres, sinó amb gelea reial. Les abelles regna viuen una mitjana de tres anys. Les obreres viuen menys de tres mesos.
Els ous que produiran mascles no han estat prèviament fecundats (partenogènesis), per la qual cosa tenen la meitat de la dotació genètica de l'espècie.
L'abella regna no abandona el rusc, tan sols durant els vols de fecundació, o quan es produeix un eixam per donar lloc a una nova colònia. Els mascles copulen amb la reina en ple vol i després moren.
Quan una obrera ha detectat una font d'aliment, torna al rusc per efectuar una 'dansa' amb la qual indica a les altres l'adreça i la distància del botí, segons el llenguatge desxifrat per Karl von Frisch, Konrad Lorenz i Nikolaas Tinbergen, i que els va valer el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina en 1973.