Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Lasiocampidae Harris, 1841

Subfamília Pinarinae

Gastropacha quercifolia

Aquesta papallona viu en estepes arbòries i boscos caducifolis, tot i que actualment s'ha adaptat bé a parcs i jardins. Al nostre municipi la veurem sempre sota els llums del carrer, el seu camuflatge es tan perfecte que sembla una fulla de roure. Vola de juliol a agost

Dendrolimus pini

Subfamília: Lasiocampinae Harris, 1841

Macrothylacia rubi

Els mascles d'aquestes papallones tenen una coloració més vermellosa que les femelles, que són més grisenques i lleugerament més grans, aconseguint els 6,5 centímetres d'envergadura alar.
És freqüent veure mascles durant el capvespre, no obstant això, les femelles només volen durant la nit. El període de vol comprèn des de maig a juliol, generalment en prats oberts.
Les erugues estan recobertes amb pèls negres, i en els primers estadis presenten uns anells grocs ataronjats entre els segments. El seu aliment, és el bruc (Calluna vulgaris) i esbarzers (Rubus sp.) entre unes altres.
La seva àrea de distribució comprèn des d'Europa Occidental, incloses les Illes Britàniques, fins a Àsia Central.

Lasiocampa quercus

Lasiocampidae és una família que compta amb més de 1.800 espècies en tot el món, de les quals només 30 habiten a la Península, sent la majoria de hàbitats tropicals. Són d'hàbits nocturns, tot i que els mascles d'algunes espècies com Lasiocampa quercus solen volar durant el dia i ho fan amb gran força i rapidesa.

L'envergadura és 45-75 mm. Les femelles són més grans que els mascles. L'arna vola des de maig a setembre, depenent de la ubicació. Els seus pèls poden causar una al · lèrgia a la pell i neguit violenta en algunes persones.
Les larves s'alimenten de les fulles de Larix, Betula, Salix, Rubus, Calluna, Cytisus, Erica, Genista, Populus, Quercus, Sarothamnus, Ulmus, Arbutus unedo, Crataegus monogyna, Prunus spinosa.

El disseny de l'ala consta de dues taques clares en ala anterior i en una banda groguenca que travessa el centre de les ales, suavitzant cap a l'exterior. Aquest disseny apareix més pronunciat en els mascles, així com el color de fons que és un marró més fosc. Les erugues són peludes, amb bandes intersegmentals clar i fosc. La pupació és dins d'un capoll en forma d'ou ocult estratègicament a l'herba amb un fil de seda.

Tan sols te una generació amb període de vol d'estiu. Les erugues creixen lentament entre la tardor i la primavera, freqüenta ambients boscosos. El mascle pot veure en els dies assolellats, mentre que la femella és més sensible a la llum.