Vilobicel col.labora amb:

PRINCIPIA

Can Solà

Licencia Creative Commons
Vilobicel por Josep Biayna Rodríguez se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en http://vilobicel.jimdo.com/.

Família Sparassidae

Els esparásids (Sparassidae) són una família d'aranyes araneomorfas. Es coneixen com a aranyes cranc gegants i, a Austràlia, com a aranyes de la fusta. Aquestes aranyes es troben a Austràlia, Nova Zelanda, Sud-àfrica, el Sud-est asiàtic, Europa (sis gèneres), Florida i Hawaii, i possiblement en molts altres llocs tropicals i subtropicals; es coneixen unes 1.000 espècies.

Gènere: Micrommata

Micrommata aragonensis

Les femelles mesuren uns 14 mil·límetres, mentre que els mascles amb prou feines aconsegueixen la meitat. El cefalotòrax és de color verd variable, normalment amb una marca central fosca que fa un dibuix allargat. És possible que puguin adaptar el color a la vegetació dominant, i variar-ho al llarg de la seva vida.

Presenten un cicle anual. L'apariament té lloc a la primavera. La femella diposita els ous en una ooteca de color verd, que vigilarà fins a l'eclosió de les cries. Aquestes aconseguiran la maduresa sexual a la fi de l'hivern.

La seva àrea de distribució comprèn la major part dels països de les costes del Mar Mediterrani, arribant fins a Àsia Central.

Micrommata virescens Clerck, 1757

 

Aquestes aranyes presenten un color verd maragda intens en el cefalotòrax i les potes, amb l'abdomen més groguenc, i en els mascles, unes franges dorsals vermelloses. El marge intern dels quelícers està dotat de dues fortes dents.

Les femelles aconsegueixen 1,5 centímetres, mentre que els mascles no superen els 9 mil·límetres.

No construeixen xarxes. Es mantenen sempre a l'aguait sobre les fulles de la mateixa coloració, i es desplacen amb moviments ràpids. S'alimenten d'insectes

El apareament pot durar fins a 7 hores. Els capolls d'ous es col·loquen en refugis que les femelles construeixen entre les fulles.

Es distribueixen per tota Europa, però són més freqüents a les regions meridionals.